Láska po Burgundsku

DSC00023 (2)Znáte ten pocit, když jste zamilovaní a máte v bříšku milión motýlků? Máte chuť skákat a tančit a nejlépe se celý život jenom smát? Pořád myslíte na to samé, až se vám z toho motá hlava. A nejraději by jste to objali, umačkali, pusinkovali, a nebo prostě jakkoliv vyjádřili svou něhu a lásku. Takhle se přesně ucítíte, když vaříte Hovězí po Burgundsku. Jeden z nejzamilovanějších zimních pokrmů.

Hovězí po Burgundsku, a nebo také Boeuf Bourguignon je slavné francouzské jídlo, podobné guláši, ale bez papriky a litrem vína. Pochází z oblasti Bourguignon (nečekané 🙂 ), kde se daří vinné révě a vyrábí se tam výborné, hutné, hodně-procentní červené víno. To víno, které je základem tohoto receptu. Možná znáte verzi od slavné kuchařky Julie Child, kterou proslavil kulinářský film Julie a Julia. Který je mimochodem skvělý a všem doporučuju se na něj podívat! Já si vybrala verzi od Dity P. Není složitý a i přesto si ho užijete. Tak hurá do toho a pořádně to vymazlete!

Recept:

olivový olej
150g slaniny, nakrájené na kostičky
2-3 mrkve, nakrájené na kolečka
1 velká cibule, nadrobno
3 stroužky česneku, na plátky
3 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
1 a půl kg hovězího zadního, na větší kostky
2 lžíce rajčatového protlaku
750 ml silného červeného vína (třeba burgundské)
300ml hovězího vývaru
1 bobkový list a 3 snítky tymiánu (a nebo drcený)
30g másla + na zjemnění omáčky
20 malých cibulek/šalotek
250 g malých žampiónů

Troubu zapnu na 160 stupňů. Na pánvi na olivovém oleji osmahnu slaninu s mrkví a cibulí. Potom přidám česnek a taky ho chvilku smažím. Celou směs vložím do pořádného hlubokého pekáče nebo hrnce.

Maso obalím v mouce s pepřem (čerstvě namletým!). V pánvi ho osmahnu ze všech stran, lepší je maso restovat po malých částech, aby se opeklo ze všech stran a zatáhlo se. Pozor aby se nedusilo. Tohle je asi nejtěžší část, protože se přichytává k pánvi (díky mouce), tak opatrně. Ale nebojte, určitě to zvládnete. Až bude zatáhlé, přendám ho zase do pekáče. Také tam přidám rajčatový protlak, osolím. Nakonec zaliju červeným vínem, vývarem, přidám bobkový list a posypu bylinkami. (Nebo si ze snítek tymiánu udělám kytičku, kterou na konci pečení vytáhnu.)Pekáč přiklopím, dám do trouby a peču cca 3 hodiny.

Mezitím si opeču na másle cibulky a pak žampióny. Restuju zase po částech, aby se nezačaly dusit! Opečené žampiony a cibulky přidám na posledních 20 min. pečení. Až se bude maso rozpadat, vytáhnu pekáč. Vyndám kytičku, pokud jsem zvolila tuto variantu, osolím, opepřím. Omáčku zjemním máslem a můžu podávat s čerstvou bagetou, nebo bramborovou kaší.

Líbil se ti článek? Sleduj na:
Facebook
LinkedIn
Instagram

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *