Polévka z pečené mrkve a ty vzpomínky!

Polévka z pečené mrkve - titulka

 

Když jsem chodila do 7. třídy na základní škole, měla jsem ve třídě dvě dobré kamarádky. Jednou nás napadlo, že každá tu druhou pozve na oběd. Obě bydlely docela blízko školy, tak jsem si za chvíli pochutnávala na jejich výtvorech. Bylo to skvělé. Zaseklo se to až u mě, protože jsem bydlela opravdu daleko…Tak jsme rostly a moje pozvání na oběd upadlo v zapomnění. Až do nedávna. Pozvala jsem holky k nám na 17. listopadu s tím, že jim připravím nějaké skvělé menu. Rozhodla jsem se že udělám polévku z pečené mrkve, na druhé domácí ravioli se špenátem a jako dezert čokoládovou pěnu. Pomaloučku jsem si vše připravovala, jen ty ravioli…ty mi pořád nešly. Když už jsem po dlouhém boji nudlové těsto naplnila a byla připravená je uvařit, tak jsem zjistila, že se mi všechny slepily do jednoho velkého špenátového knedlíku! Byla jsem nešťastná – co budu dělat? Zrovna se musí pokazit druhé – to co má zasytit nejvíce. Pár jsem jich zachránila a odlepila, ale moc velký zázrak to nebyl. Naštěstí polévka byla opravdu skvělá, takže ta mě trochu zachránila… Myslím, že z raviol budu mít hrůzu ještě hodně dlouho.

 

Polévka z pečené mrkve

 

Polévka z pečené mrkve
600g mrkve (prostě moc moc)
1 cibule
4 stroužky česneku
olivový olej
tymián
koření čubrica
K podávání:
zakysaná smetana
krutony
anglická slanina
sýr ementálového typu

Troubu jsem předehřála na 200 stupňů. Mrkvičky jsem omyla a rozpůlila. Česnek jsem oloupala. Obojí jsem naukládala na plech, posypala tymiánem a pokapala olivovým olejem. Pak jsem nechala péct do změknutí. Mezitím jsem si nakrájela cibulku na drobno, osmahla na olivovém oleji, pak přidala již změklou mrkev a česnek, opekla a zalila 1l vody. To jsem vařila asi 10 minut a pak rozmixovala do hladkého krému. Ochutila už jen solí, pepřem a čubricou. Na pánvi jsem si opekla anglickou slaninu, pak spolu s ní toustový chleba na krutony. (Lepší je to upéct ještě v rozpálené troubě a poklást ementálem.) Polévku jsem podávala se lžičkou zakysané smetany a krutony.

 

 

Líbil se ti článek? Sleduj na:
Facebook
LinkedIn
Instagram

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *