Dort z vajíček a citrónové marmelády

citronovy dort1Dort z vajíček a citrónové marmelády byla taková malá, ale nakonec velmi dobrá improvizace. Mimo cestování se čas od času probojuji k nějaké kuchyni. I přesto, že vařím většinou ve sparťanských podmínkách, bez váhy, bez běžných ingrediencí, tak se dá něco vytvořit. Toto je dort, který jsem vymyslela, aby se využil zbytek citrónové marmelády.

citrónová marmeláda
citrónová marmeláda

Bylo to poprvé, kdy jsem se setkala s citrónovou marmeládou. V Česku takové finty moc nenacházíme, ale protože tady ve Španělsku rostou citróny na stromech běžně, čas od času je jich jednoduše přebytek. A co jiného, než marmeláda, se dá se zbylým ovocem dělat? (Mimo citróny kolem nás rostou granátová jablka, pomeranče, mandle, karob, slaďoučké broskve a švestky.)Překvapivé je, že marmeláda z citrónů zčerná a tak byste ji na první pohled nepoznali.

citronovy dort 2
Dort z vajíček a citrónové marmelády

 Na korpus:
275g mouky
125g másla
20g cukru
2 lžíce studené vody
Kůra z citrónu

Na krém:
500ml mléka
Citrónová kůra
9 žloutků
150g cukru
50g hladké mouky

Na obláčky:
Bílky z 9 vajíček
10 lžic cukru
Špetka soli

Těsto na korpus připravíte tak, že mouku s cukrem a citrónem postupně vypracujete s máslem a vodou. Máslo je vychlazené a nakrájím si ho nejdříve na malé kousíčky, aby se mi dobře těsto vypracovávalo. Poté těsto dám na pár hodin odpočinout do ledničky, čím déle, tím lépe.

Mezitím si vytvořím krém. Mléko ohřeju s citrónovou kůrou až začne vařit. Žloutky vyšlehám s cukrem a poté k nim přimíchám mouku. Naliju čtvrtinu horkého mléka k žloutkům a dobře promíchám. Celou směs vliju do kastrolu se zbývajícím mlékem a vařím 10 minut, než zmizí vůně mouky. Po vychladnutí krém vyšlehám.

Na obláčky vyšlehám bílky se špetkou soli do tuha a nakonec přidávám cukr

Když mám těsto na korpus odpočaté, vytlačím s ním korpus. (Udělám takovou vaničku ve formě, vylepuji to ručně malými kuličkami.) Nemusíte formu vymazávat, protože těsto je dostatečně mastné, aby se nepřichytávalo. Posléze ho propíchám vidličkou a peču 20 – 30 minut s fazolemi nebo pečícími kamínky vevnitř, aby se těsto nezvedalo. Peču ho na 170 stupňů.  Až je těsto zlatavé, vytáhnu ho a zbavím ho zátěže. Jako první vrstvu korpus pomažu citrónovou marmeládou, poté ho vyplním vajíčkovým krémem a naposled nanesu obláčky. Peču 10 minut až jsou obláčky krásně zlaté.

citronovy dort 3

Líbil se ti článek? Sleduj na:
Facebook
LinkedIn
Instagram

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *