Řepové placičky a salát Coleslaw

repa recepty

Zima se blíží a to znamená, že nastává období kořenové zeleniny. Rozhodla jsem se jíst více v souladu s přirozeným koloběhem ročních období a tak mě na zimu čeká vaření z mrkve, řepy, celeru a jiných kořenových dobrot. Největší výzva je pro mě právě červená řepa, protože ji běžně moc nevyhledávám, ač je tak zdravá! Řepové placičky mi ale moc chutnaly a vůbec mi tam ta řepa nevadila, ba naopak. Salát Coleslaw je už taková klasika, kterou dělám v lehčí verzi bez majonézy.

Řepové placičky
2 brambory
1 malá řepa
1 vejce
1 lžíce žitné mouky (nebo jakékoliv jiné)
1 lžička čerstvého tymiánu
Sůl pepř

Zeleninu nakrouhám nahrubo na struhadle, smíchám s ostatními ingrediencemi a smažím jako bramboráčky v oleji. Na talíři je překládám ubrousky, aby nebyly tak mastné. Nebojte se je osolit trochu víc, červená řepa i brambory mají hodně nasládlou chuť.

Salát Coleslaw – jeho lehčí verze
½ hlávky čerstvého zelí
2-3 mrkve
1 zakysaná smetana
1 lžička vinného octa
Sůl, pepř

Zelí nakrájím na tenké nudličky, mrkev nastrouhám na hrubém struhadle. Zeleninu promíchám v misce a pořádně prohnětu, aby zelí zkřehlo. Pak směs smíchám se smetanou, octem a dochutím solí a pepřem.

Líbil se ti článek? Sleduj na:
Facebook
LinkedIn
Instagram

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *