Jak na domácí kvásek a chléb

recept na domácí kvásek K udržitelnému cyklickému životu pečení chleba patří. Chléb zasytí, je to základ mnoha jídel. Navíc jsem se dočetla, že kvašená mouka není takovou zátěží pro tělo, takže se dobře tráví. Vlastním pečením si také můžete korigovat obsah a typ mouky. (Nejsem zastánce modifikované pšenice, a proto ocením, když si svůj chleba upeču z žitné – navíc koupené bez obalu. ) Z těchto důvodů bylo pečení chleba na mém seznamu dovedností, kterou se chci naučit. Tak jsem se to naučila. Tak nějak spontánně.  Zkuste to taky! Letní vedra jsou na vyrábění vlastního kvásku ideální.

Zjistila jsem, že základem dobrého chleba a kvásku, je dobrá mouka.  (Zkoušení systémem pokus – omyl, po několika nepodařených chlebech s moukou z obchodu.) Já mám to štěstí, že ve Zlíně je obchod Bezobalu, kde chodím pro čerstvě namletou. Jen si musím pořídit větší krabičky, protože z jedné návštěvy a plné piksly na mouku udělám tak akorát jeden chleba.

Rozhodla jsem se jít tedy do toho a začala jsem hledat jak na domácí kvásek a chléb. Respektive, ani jsem moc návodů nehledala, protože jsem přesně věděla kam zajít. Maškrtnica je na pečení chleba profík, takže díky ní se mi první pecny povedly. Doporučuji si přečíst její blog! Na Pečempecen zase naleznete mapu kvásků. Já si potřebuju nejprve všechno „zkazit“ sama a tak jsem se pustila do výroby vlastního. A povedl se náramně!

Pro pečení vlastního chleba vidím několik důvodů:

  • Je to levnější, než kvalitní chléb z pekárny
  • Je velmi chutný
  • Vydrží celý týden (pokud není do té doby snězen)
  • Můžete si vybrat, z jaké mouky ho budete péct
  • Když nastane konec světa a všechna pekařství vymizí z povrchu zemského, neumřete hlady.
  • Mícháte, pečete, krájíte, mažete a papáte ho s láskou
  • Všichni, kterým chleba upečete, vás budou milovat!
recept na domácí kvásek
Jak na domácí kvásek a chléb?

Recept na domácí kvásek – 4 denní

  1. První den jsem smíchala 50 g mouky a 75 g vody v zavařovačce. Nechala jsem ji zavřenou, ale ne zašroubovanou. Pak jsem to nechala pěkně kvasit na teplé místo. (Tou dobou byly taková vedra, že teplé místo bylo úplně všude.)Na víčko jsem si napsala hodinu, ve kterou budu kvásek pokaždé krmit.
  2. Druhý den jsem si zvážila kvásek, odečetla sklínku a přidala přesně tolik mouky a vody, kolik je kvásku. Vychází to tedy na 125 g mouky a 125 g vody.
  3. Třetí den se postup opakuje. Zkontrolovala jsem, jak se kamarádovi kvásku daří. Protože ho bylo moc, nechala jsem si ve skleničce pouze asi 50g kvásku a ten znovu nakrmila 50g mouky a 50g vody.
  4. Poslední den jsem kvásek nakrmila zase podle váhy kvásku. Teď to vychází na 150 g mouky a 150 g vody. Sklenička je pěkně plná, další den se bude péct chleba!
  5. Pátý den už byl chlebový. Nejsem (zatím)žádný pekařský profík, ale chleba chutnal výtečně a proto se s vámi podělím se svým jednoduchým receptem. (Recept je inspirovaný a zjednodušený od Maškrtnici.)

Recept na domácí chléb:

  • 150 g kvásku
  • 580 g vody
  • 300 g žitné mouky
  • 400 g špaldové mouky
  • 100 g pšeničné mouky
  • 19g soli
  • hrst semínek a koření (slunečnicová, sezamová, konopná, kmín, dýňová, co doma je)

Veškeré suroviny smíchám. Těsto nechám půl až hodinu odstát v teple. (Podle toho, kolik mám času.) Potom celou mísu zabalím do igelitky a nechám přes noc odležet v ledničce (asi 12 hod). Ráno si přichystám formu na pečení chleba (zatím peču ve formě). Používám skleněnou zapékací mísu, která má i příjemně chlebový tvar. Vymažu ji máslem a vysypu hrubou moukou, aby se chleba nepřichytával. Těsto z ledničky přesunu do nádoby a posypu zase nějakými semínky. Pokud mám ráno čas, nechám těsto ještě chvíli kynout v nádobě. V plynové troubě peču na 250 stupňů, přibližně 20 minut. (Dokud chléb nezezlátne.)

Líbil se ti článek? Sleduj na:
Facebook
LinkedIn
Instagram

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *